Atelierul de povestiri digitale

 

In perioada 18-19 Iulie 2015, la Sangeorz-Bai, ca urmare a incheierii Concursului de povestiri multi-culturale, 7 tineri si 4 adulti din Sângeorz, Rodna si Feldru au participat la un atelier de povestiri digitale in scopul redescoperirii identitatii cultural-gastronomice din judetul Bistrita-Nasaud.

In cadrul atelierului, participantii au scris si au inregistrat povesti personale pe tema copilariei si vietii la sat, aplicand metoda lui Joe Lambert intr-un format deja consacrat de Fundatia Progress prin proiecte anterioare (ex. proiectul „Extending Creative Practices”, finantat prin programul Grundtvig, si proiectul Silver Stories, finantat prin programul Leonardo da Vinci, Transfer de Inovatie).

Astfel, tinerii au invatat cum sa foloseasca instrumente IT (computer, scanner, programe gratuite de editare audio-video – Windows Live Movie Maker, Audacity) pentru a crea, edita si transmite povestiri digitale, in timp ce participantii adulti si-au concentrat atentia pe redactarea si inregistrarea povestirilor, folosind Audacity.

In urma atelierului au rezultat 11 podcast-uri (inregistrari audio) si 7 povestiri digitale despre: prima iubire a unui unchi pentru o fata de la circ; viata bunicilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial; stransul fanului alaturi de toata familia; pregatirea saramurii, dar si invocarea ciuvicului pentru a-i convinge pe cei mici sa manance; legendele Pastelui Blajinilor;  Mocirita cu trifoi si pasiunea pentru folclor, trecuta de la bunica la nepoata.

Toate acestea va invitam sa le descoperiti accesand sectiunea de resurse sau vizualizand colectia realizata pe Vimeo (in curs de actualizare) si galeria foto creata in urma evenimentului.
***
Atelierul de povestiri digitale este prima activitate organizata in cadrul Campaniei de constientizare a diversitatii din Judetul Bistrita-Nasaud din proiectul “Socacitele, bucataresele comunitare – pastratoare, promotoare si creatoare in artele culinare traditionale”. Proiectul Socacitele este, la randul sau, implementat in cadrul Programului PA 17, Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadul patrimoniului cultural european, si este finantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.