Povestiri digitale pentru promovarea rolului femeilor în viața satelor

 

În contextul promovării identității locale prin implementarea proiectului „SOCĂCIŢELE – bucătăresele comunitare”, Fundația Progress propune publicului larg o reflecție asupra rolului pe care femeile din satele bistrițene l-au avut și îl au în comunitățile rurale, precum și asupra contextului de viață ce le determină șansele de a contribui la dezvoltarea durabilă.

Din datele statistice existente la nivel național, 51,3% din totalul populației țării este reprezentat de femei, iar 56,1% din totalul populației feminine se regăsește în mediul rural, ocupată cu agricultura de subzistență în forma lucrătorilor familiali neremunerați. Astfel, multe femei din satele României întrețin gospodăria, asigură stabilitatea familiei și, prin ansamblul familiilor, contribuie la bunăstarea comunității. Cu toate acestea, femeile din mediul rural au mai puține oportunități de a-și realiza și folosi întregul potential, iar rolul lor în dezvoltarea comunităților nu este capitalizat.

Totuși, egalitatea de șanse este o pre-condiție pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale, iar printre măsurile de garantare a acestei egalități se numără accesul la formare, accesul pe piața muncii și cultivarea respectului față de rolul fiecărei părți în dezvoltarea societății.

În perioada 30 Octombrie – 4 Noiembrie, în semn de recunoaştere a importanţei activităţii femeilor din satele bistriţene, fie ele socăcițe sau simple gospodine, am organizat o serie de ateliere de povestiri în Rodna, Feldru, Rebrişoara şi Bistriţa, în cadrul cărora au fost înregistrate 32 povestiri de viaţă, învăţăminte trecute de la mame la fiice, dar şi reflecţii despre rostul femeii la sat.

Câteva dintre aceste povestiri au fost prezentate publicului larg bistriţean în format video, printr-o proiecţie la sediul redacţiei Răsunetul in data de 27 Noiembrie, sub titlul “Socăcița – rol de seamă la praznic, actor al dezvoltării durabile zi de zi“.

Citește comunicatul de presă | Vezi evenimentul pe Facebook

Colecţia completă de povestiri este disponibilă şi online, pe contul de Vimeo al Fundatiei: